duminică, 28 noiembrie 2010

Criza ca briza

Văd că se străduiesc unii (un exemplu la întâmplare) să despice firu-n 4,4 ca să dea un răspuns pertinent reginei Angliei care a adresat o întrebare faimoşilor „british scientists” în speranţa că va afla cine-a pus criză pe clanţă. Sunt absolut convins că la un moment dat reputatul for ştiinţific va furniza publicului larg rezultatul cercetărilor întreprinse, aşa că mă abţin să calc în grădina economiştilor, să nu le strivesc răsadurile din cauza totalei mele nepriceperi în domeniu.

Dar nu mă pot abţine să nu observ că, după dovezile aduse de cunoscători, au existat destul de multe voci autorizate (dar şi unele absolut profane, dar ghidate de bun simţ) care, cu argumente valabile, au avertizat din vreme că o să ne calce în picioare o criză de calitate superioară. Şi totuşi nimeni dintre cei cu putere de decizie prin guverne, bănci centrale şi wallstreeturi nu a mişcat un deget ca să-i împiedice izbucnirea. Să fie toţi chiar atât de bătuţi în cap? Eu cred că mai degrabă pur şi simplu nu puteau face nimic, şi ei ştiau foarte bine lucrul ăsta.

Cred că este total lipsit de utilitate să încerci să afli care a fost cauza cauzelor declanşării crizei actuale (sau a oricărei alteia), fiindcă şi dacă reuşeşti, iar apoi chiar faci în aşa fel încât pe viitor să nu mai apară factorul declanşator respectiv, sigur următoarea criză economică va găsi ea un alt „motiv”. Pentru că sunt convins că după ce va trece asta va apare alta, şi mai târziu alta... ş.a.m.d.

Nu e nevoie să ai diplomă de economist/finanţist/istoric ca să observi că întreaga istorie a omenirii e un şir de crize economice, politice şi războaie, şi nu există niciun motiv rezonabil să ne închipuim că la un moment dat toate acestea se vor sfârşi şi vor domni pacea, armonia şi bunăstarea.

Aşa că mai raţional mi se pare ca discuţiile şi cercetările asupra crizei economice să se concentreze mai puţin pe căutarea cauzelor care au dus la intrare, şi mai mult pe găsirea unor metode de ieşire. Astea chiar ar putea fi de folos şi pentru viitoarele crize, fiindcă deşi cauzele pot fi diverse (după cum ne arată istoricul celor trecute), metodele de repornire a economiei ar putea fi aceleaşi – iar intuiţia îmi spune că ar fi foarte puţine opţiuni viabile.

Bineînţeles că se pot analiza şi finalurile de criză şi din asta ar trebui să rezulte şi învăţămintele care să ajute potentaţii actuali să ia hotărârile corecte. De ce totuşi nu se întâmplă asta? De ce şi în privinţa redresării economice (ca şi în a declanşării crizei) există păreri atât de diverse şi contradictorii, cu toate că material de studiu este din abundenţă? Se pare că toate crizele de până acum (şi nici cea actuală nu are alte şanse) s-au stins pe cale naturală (mai o foamete, mai un război...). Nicio intervenţie deliberată a decidenţilor nu a determinat (şi poate că nici măcar nu a ajutat) repornirea economiei, totul rămânând la mila legilor naturii economice... Legi din care marii nobelişti ai economiei se pare că nu pricep nici cât pricepea Ptolemeu din legile mişcării planetelor.

4 comentarii:

  1. Două negaţii fac o afirmaţie, logic vorbind şi scriind. Deci: mă abţin să observ. Dar nu asta doreaţi să exprimaţi, ci faptul că nu v-aţi putut abţine şi, pe cale de consecinţă, aţi observat.

    Dar nu mă pot abţine să nu observ că, după dovezile aduse de cunoscători, au existat ...

    Dar nu mă pot abţine să observ că, după dovezile aduse de cunoscători, au existat ...


    "Nu pot să nu observ" este echivalent ca sens cu "nu mă pot abţine să observ" etc.


    ... după ce va trece asta va apare alta, şi mai târziu alta... ş.a.m.d.

    va apărea, nu va apare

    Altfel, articolul mi s-a părut foarte înţelept, de bun-simţ. Mi-a plăcut, ca tot ce scrieţi, de altfel. Sincer.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce vrei, nu-s scriitor/ziarist de meserie (nici măcar amator), doar un dătător cu părerea.
    Aşa că astea nu-s articole, ci doar nişte texte... gen filosofie de berărie.

    RăspundețiȘtergere
  3. De data asta nu te-ai scos ;(. Indiferent de caracterul sau de destinaţia lor, sunt texte scrise de un ... profesor!!! Sau mă înşel?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ăsta e un foarte bun prilej să dai fuga să mă pârăşti la Diacritica. Să mă tragă de urechi.

    RăspundețiȘtergere